Ontwerpen |
Top Previous Next |
Bij het openen van de rubriek Ontwerpen van een enquête krijg je eerst de keuze uit Nieuwe enquête en Bestaande enquête bewerken. Dit topic gaat over het ontwerpen. Een volgend topic gaat over het bewerken van een bestaande enquête.
Een enquête bestaat uit een, meestal korte, tekst en vragen die je moet beantwoorden door iets in te vullen of een keus uit antwoordmogelijkheden te maken.. De ontwerp-omgeving is een tekstverwerker met extra knoppen voor bepaalde typen vragen. De tekstverwerker heeft de gebruikelijke opties in een menu en knoppenbalk. Voor de vragen is er per type een knop.
Een kort overzicht van de verschillende typen vragen die er zijn: Invulvragen •tekstdaar moet je een woord invullen. •heel getaldaar moet je een geheel getal invullen. •kommagetaldaar moet je een kommagetal invullen.
Keuzevragen •multiple choice uit meerdere antwoorden moet je er één kiezen. •keuzelijstuit een lijst met meerdere antwoorden moet je er één kiezen. •vinkvraaguit meerdere antwoorden kun je er meerdere kiezen door aanvinken. •multi mc een tabel met meerdere vragen en steeds dezelfde multiple choice antwoorden. •Memo een vraag waarbij je een tekst kunt invullen.
Invulveld van vragen Na aanklikken van een vraagtype krijg je een invulveld Je moet invullen: - Specificaties van het type vraag - Naam - Toelichting de toelichting is niet verplicht, komt in de databel te staan - Verplichte vraag De invuller is genoodzaakt de vraag in te vullen
Layout object
Menu > Extra Het menu kent naast de gebruikelijke opties een drietal instellingen voor het afnemen van de enquête. - Datumvariabele Bij aanvinken wordt de actuele datum van het invullen van de enquête bewaard en getoond in de dataset. - Inhoudsopgave tonen - Heen en terug Bij aanvinken kan de invuller heen en terug gaan in de enquête. Zonder aanvinken niet.
Popup menu Met een rechtsklik in het scherm krijg je een menu met een veelheid aan opties voor editten en aanpassen.
Inhoudsopgave In de linkerkolom staat de inhoudsopgave van de enquête. Dit is nodig als je een enquête met meerdere pagina's en of onderdelen wilt maken. Vaak zullen enquêtes uit maar één pagina bestaan. Vooral enquêtes die op een tabel of smartphone ingevuld worden moeten niet al te breed zijn. Bij één pagina kun je zonder inhoudsopgave. Je kunt geen inhoudsopgave maken of die wissen. Een andere mogelijkheid is in het menu Extra > Inhoudsopgave tonen uit te zetten.
Ontwerp testen De lay out en de functies van je ontwerp kun je bekijken via de knop Probeer enquête, Je kunt dan je enquête een paar keer invullen en de data bekijken. Na afsluiten kom je weer in de ontwerpmode om zonodig wijzigingen aan te brengen.
Opslaan van een ontwerp, enquête publiceren Het ontwerp kent twee modes: ontwerp en publicatie. Beide hebben de extensie poll en kun je als zodanig opslaan. Is je ontwerp klaar dan kun je dat opslaan. Dat bestand is dan geschikt om de enquête te publiceren. Wil je een gepubliceerde enquête bewerken dan open je die in de ontwerpomgeving en drukt op de knop Verwijderen data gepubliceerde enquête. De data worden verwijderd maar de enquête komt weer in de ontwerpmode waar je er verder aan kunt werken.
Vrij maken enquête Als je een bestaande enquête wilt bewerken open je die in de Ontwerp omgeving. Je ziet dan een knop Vrij maken enquête. Dat is nodig om data die in de bestaande enquête door invullen zijn opgenomen te verwijderen zodat je met een schone lei kunt beginnennen.
Typen vragen Een overzicht van kenmerken van de zes typen vragen staat in een volgend item. In de afname mode (gepubliceerde enquête) kun je iets invullen om tot slot de data te bekijken. In de ontwerpmode kun je nagaan hoe wijzigingen werken. Daartoe is een aantal opties beschikbaar: - klik in een vak, er verschijnene zgn. handvaten waarmee je het vak kunt vergroten klik vervolgens rechts in het vak, er verschijnt een werkmenu - in het menu bovenaan staat een aantal opties die voor zichzelf spreken -in het menu onder Tabel zie je Tabeleigenschappen met enkele specifieke opties
Kleurindicaties Bij de items en vragen verschijnen drie kleurindicaties in de inhoudsopgave.
|