Randomisatietoets |
Top Previous Next |
Een randomisatietoets is een zogenaamde non-parametrische toets en heet ook wel permutatie toets. Deze toets wordt gebruikt om het verschil te beoordelen tussen twee groepen met kwantitatieve data . De statistische uitspraak komt tot stand na het doen van een groot aantal simulaties. Het concept steekproevenverdeling is daarbij essentieel.
Bij openen van de module zie je een voorbeeld van twee groepen A en B met meetwaarden. Je kunt denken aan steekproeven om twee producten te vergelijken. De toetsingsgrootheid is het verschil tussen de gemiddelden van beide groepen. Als er geen verschil is tussen A en B zal het verschil van gemiddelden in de buurt van 0 liggen. Deze en de volgende redenering kun je ook houden over de medianen.
Dotplots De gemiddelden van A en B zijn in dotplots met een driehoekje aangegeven en het verschil met een rode pijl. In de rechter kolom kun je kiezen tussen gemiddelde en mediaan. Je kunt daar voor een eerste beoordeling ook de boxplots van A en B laten zien.
Shuffle De procedure gaat als volgt: •Kies een toetsingsgrootheid, gemiddelde of mediaan
•Klik op Starten De data van groep A en B worden samengevoegd in een ballenbak •Kies een Stap voor stap of Normaal tempo voor het trekken van een steekproef. Als steekproef I is getrokken blijft er een deel over dat is steekproef II Het verschil van de gemiddelden van steekproef I en II gaat als blauw balletje naar de Verdeling van verschillen. Eén zo'n simulatie heet ook wel een shuffle. •Ga door met simuleren
De kentallen van elke shuffle staan in de rechter kolom. Je kunt het aantal shuffles instellen.
Verdeling van verschillen Na heel veel shuffles ontstaat de steekproevenverdeling van de verschillen. Hierin is het tussen A en B waargenomen verschil aangegeven met een rode staaf. Hoe verder deze van 0 afligt des te meer aanwijzing dat er verschil is tussen A en B.
Schuif Met het aanzetten van een paarse schuif kun je de p-waarde (overschrijdingskans) aflezen.Of een kritiek gebied vaststellen
Een statistische uitspraak kun je pas doen als je tevoren criteria waaraan de p-waarde moet voldoen hebt vastgesteld
Mediaan of gemiddelde Er is een keuze om mediaan dan wel gemiddelde als toetsingsgrootheid te gebruiken. De mediaan is een stabielere maat dan het gemiddelde omdat de mediaan minder gevoelig is voor uitschieters. Anderzijds kan de verdeling van de mediaanverschillen minder dicht zijn dan die van de gemiddelden.
Eigen data |