Met VU-Grafiek kun je grafieken tekenen, onderzoeken en printen. Je kunt de formules of tabellen van de grafieken zelf invoeren en bewaren of een bestand met grafieken openen. Op het scherm zie je een menubalk en een buttonbalk. De buttonbalk gebruik je bij het gewone werk met grafieken. In de afrolmenu’s van de menubalk vind je meer speciale mogelijkheden.
In windows verschijnt na rechtsklikken met de muis vaak een lijst met opties. In Grafieken tekenen kan dat op het scherm om tekst te maken en in de Lijst om formules en tabellen te bewerken. In netwerken wordt de rechtsklik om veiligheidsredenen soms uitgeschakeld. In VUGrafiek werkt daarom behalve de rechtermuisklik ook de combinatie ctrl-klik.
Je kunt drie soorten grafieken invoeren: grafieken van formules, van tabellen en van krommen. Om een grafiek te maken heb je twee variabelen nodig. De naam bij de horizontale as is de eerste variabele. De naam bij de verticale as is de tweede variabele. Als er variabelen zijn, zie je ze bij de assen staan. Zijn ze er niet dan komt er een venster om de variabelen op te geven. Je kunt die invullen of via een voorkeuze-button selecteren. De inhoud van de voorkeuzebuttons kan in de rubriek Profielen worden gewijzigd. Voor elke soort invoer is een button.
Formule invoeren 
De invoer van formules gaat heel gemakkelijk door te klikken op de buttons voor bewerkingen, functies en cijfers. Je kunt met de muis en vanaf het toetsenbord formules invoeren, je kunt dat ook door elkaar doen.
Bij de invoer van formules met exponenten en/of breukvormen zijn de pijltoetsen van het toetsenbord handig om naar “boven en beneden” in de formule te gaan.
Een rood omlijnd formulevak wil zeggen dat de formule nog niet helemaal goed is.
In het invoervenster komen nog enkele opties voor.
Naam van formule
In het vakje kun je een naam voor de formule intypen.
Die naam kun je gebruiken als je met deze formule weer een andere formule wilt maken. Je moet de naam dan tussen [ ] zetten.
Formule plakken
In dit vak staan in een afrollijst de namen van alle formules en tabellen die gebruikt worden. Je kunt er één selecteren en met de plakbutton in het formulevak zetten. De naam van de geplakte formule staat tussen [ ]. Zo kun je met formules gemakkelijk nieuwe formules maken. Dit onderdeel kan bij de rubriek Profielen in- of uitgeschakeld worden..
Grafiek van … tot …
Je kunt een stuk van een grafiek laten tekenen. Je moet dan invullen van waar … tot waar je dat wilt. Dat deel van de horizontale as heet ook wel het domein.
Parameters
Met deze button wordt het invoerscherm geschikt voor formules met een parameter.
Formules met een parameter
Formules die er anders uitzien
Tabel invoeren 
Vul de coördinaten in de tabel in. Met de cursor kun je naar een volgend vakje gaan, handiger werkt de Enter-toets. VU-Grafiek doet al een voorstel, dat is makkelijk bij een regelmatige rij van punten. Later kun je altijd nog punten weghalen of tussenvoegen, daarvoor zijn de plus- en min-buttons. Punten kunnen los worden getekend of verbonden door lijnstukjes.
Kromme invoeren 
Bij een kromme moet je voor de horizontale variabele en voor de verticale variabele een formule invoeren. In deze formules zijn de variabelen uitgedrukt in t. Je kunt de waarden die je t wilt laten doorlopen opgeven, daarmee geef je aan welk deel van de kromme je getekend wilt zien. Een rood omlijnd formulevak wil zeggen dat de formule niet helemaal goed is.
Interessant is de mogelijkheid om met behulp van een parameter lopende punten te maken.
Voer bijvoorbeeld in x(t)=a en y(t)=sina. Het bewegend punt doorloopt dan een sinusoide.
Dit punt is pas te zien bij voldoende lijndikte. Je past dit aan door rechtsklikken op het formulevakje.
Notaties
In VU-Grafiek kun je de notatie gebruiken zoals je die bij het schrijven gewend bent. Bovendien maakt de invoer van formules met buttons de kans op fouten klein. In geval van twijfel is het verstandig om haakjes te gebruiken.
Bij gebruik van het symbool / voor de bewerking delen worden vaak vergissingen begaan. Denk aan het verschil tussen 1/x+2 en 1/(x+2). In zo’n geval is het veiliger de breukbutton te gebruiken.
Gemengde getallen zoals geschreven in de breuknotatie worden opgevat als 2,5. En het getal 21/2 heeft de waarde 10,5
Met letters echter wordt 2a opgevat als 2*a, zoals dat in de wiskunde gebruikelijk is.
Grafieken uitvoeren
Grafieken zijn de belangrijkste uitvoer van de formules en tabellen, maar er zijn meer mogelijkheden.
Bestand
Een bestand kun je opslaan onder een zelf gekozen naam. De instellingen van de grafiek, zoals asindeling, teksten op het scherm, en dergelijke worden mee bewaard.
Klembord
Met de button kopieer je de grafieken naar het klembord. Je kunt ze dan makkelijk in een tekstdocument plakken
Lijst met formules en tabellen
Tabellen
Printen
Meer over bestanden
Buttonbalk
Menubalk
Tekst op scherm zetten
Gereedschap voor het werken met grafieken
Het symbool bij de assen
|