Boxplot

Top  Previous  Next

Na het kiezen van deze optie wordt eerst gevraagd variabelen te kiezen, tenzij er maar één geschikte variabele aanwezig is. Je kunt ook meerdere, zelfs alle, variabelen tegelijk selecteren met de >> knop. Rechts op het scherm staat een aantal keuze-mogelijkheden en knoppen.

De grenzen van de boxplot zijn de laagste en hoogste waarde, de kwartielen en de mediaan. Voor de mediaan, en dus ook de kwartielen, zijn verschillende definities in omloop. Vooral bij kleine aantallen data levert dat verschillen op. In de Profielen kan of de officiële definitie (Tukey) of de voor de onderbouw gehanteerde definitie ingesteld worden.

 

Variabele

Hiermee kun je een andere variabele kiezen.

 

Splitsen

Met de splits-optie kun je de data opsplitsen in deelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld een bestand van leerlingen splitsen in een groep meisjes en een groep jongens.

Je krijgt dan voor elk deelgroep een boxplot.

 

Titel

Hiermee kun je een titel bij de afbeelding zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je een afbeelding uitprint.

 

Horizontaal

De boxplot(s) worden horizontaal getekend

Verticaal

De boxplots worden verticaal getekend

Uitschieters

Je kunt kiezen of uitschieters wel of niet in de boxplot opgenomen worden. Uitschieters worden als een kruis aangegeven. Met een uitschieter wordt hier een waarneming bedoeld die meer dan anderhalve kwartielafstand van de kwartielgrens afwijkt.

 

Menubalk

In de menubalk onder Boxplot staan de opties ook opgenomen. Daar kun je de balk aan de rechterkant uitzetten

 

knoppen

printer  Met de printknop krijg je behalve een printoptie de uitvoermogelijkheden om de datatabel op het klembord zetten, naar Word te sturen,  of als bestand op te slaan.

 

help  Geeft hulp bij het onderdeel waar je mee bezig bent

 

uitgang  Je verlaat het actieve scherm en komt in het vorige scherm

 

word  De grafiek wordt direct in Word opgenomen.