Puntenwolk |
Top Previous Next |
De puntenwolk biedt de mogelijkheid het verband tussen grootheden te onderzoeken. Na het kiezen van deze optie wordt eerst gevraagd een horizontale variabele en verticale variabele te kiezen. Daarna opent het scherm met de puntenwolk en diverse opties. Bovenaan staat de modelformule en de kentallen. Je kunt uit vier regressiemodellen kiezen: lineair, kwadratisch, exponentieel en macht. Het lineaire model kun je zelf proberen te vinden met de optie Zoek passende lijn. Deze optie werkt niet bij deelgroepen. Rechts op het scherm staan instelmogelijkheden en knoppen.
Variabelen (horizontaal en verticaal) Hiermee kun je andere variabelen kiezen.
Splitsen Met de splitsoptie kun je de data opsplitsen in deelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld een bestand van leerlingen splitsen in een groep meisjes en een groep jongens. Je kunt dan kiezen uit één puntenwolk met kleuronderscheid van de deelgroepen of uit meerdere puntenwolken, voor elke deelgroep één. Alle modelinformatie wordt nu gesplitst naar deelgroep weergegeven.
Titel grafiek Hiermee kun je een titel bij de afbeelding zetten. Dat is bijvoorbeeld handig als je een afbeelding uitprint.
Toetsen Er zijn twee toetsen opgenomen. De eerste toets is een toets op coëfficiënten. Deze parameters zijn t-verdeeld. Het aantal vrijheidsgraden is afhankelijk van de situatie. In het lineaire en het exponentiele model is dat het aantal paren minus 2. In het kwadratische model is dat het aantal paren minus 3. De belangrijkste hypothese die onderzocht kan worden is of een parameter nul kan zijn. De tweede toets gaat na of het gehele model een goed model is. De nul hypothese is dat alle coëfficiënten gelijk zijn aan nul. De alternatieve hypothese is dat minstens één coëfficiënt ongelijk aan nul is.
Hier vind je schattingen van de parameters en de bijhorende ANOVA-tabel.
Regressiekromme De regresiekromme wordt weergegeven Banden Het betrouwbaarheidsinterval is het gebied waarin het voorspelde gemiddelde kan liggen. Het betrouwbaarheidsinterval (voor het gemiddelde) wordt groen getekend. Het voorspellingsinterval wordt rood getekend. De waarde kun je opgeven en staat standaard op 0.95. Voorbeeld voor het geval van lengte en gewicht. Het betrouwbaarheidsinterval doet een uitspraak over het gemiddelde gewicht van personen met een zekere lengte. Het voorspellingsinterval doet een uitspraak over het mogelijke gewicht van deze personen.
Puntenwolk De puntenwolk wordt weergegeven Residu Residu is het verschil tussen de waarneming en de fit.
Model Hier kun je een modeltype selecteren.
knoppen
Je verlaat het actieve scherm en komt in het vorige scherm
|