Bord van Galton |
Top Previous Next |
In het fysieke bord van Galton vallen kogeltjes op pinnen die in rijen onder elkaar staan. Elke rij heeft een pin meer dan de vorige rij. Elk kogeltje valt op elke pin of naar rechts of naar links. De kans daarop is 0,5 in normale omstandigheden, hou je het bord echter scheef dan verandert daarmee die kans. Het bord van Galton betreft dus een binomiaal kansexperiment. Elk kogeltje valt n keer op een pin met kans p om naar rechts te vallen. De kansvariabele (stochast) X is het aantal keren dat het kogeltje naar rechts valt. X is binomiaal verdeeld met parameters n en p. Het vakje waar een kogeltje invalt geeft aan hoe vaak het kogeltje naar rechts is gevallen. Meerdere kogeltjes betekent een herhaald binomiaal experiment waarvan het resultaat een benadering van de binomiale verdeling in beeld brengt. In de digitale simulatie kun je zelf een Galtonbord definiëren met: het aantal rijen, de kans om naar rechts te vallen en het aantal kogels. Het resultaat van de simulatie kun je steeds vergelijken met de theorie die in geel wordt weergegeven. Dat kan in een tabel of in een staafdiagram.
Instelmogelijkheden en knoppen Je stelt eerst het bord samen door aantal rijen, aantal kogels en kans op te geven. Beeld Aantal Je ziet de resultaten van de simulatie in tabelvorm. Staafdiagram Je ziet de resultaten in de vorm van een staafdiagram. Theorie Je ziet de theoretische verwachting in beeld.
Tempobalk
Met de tempobalk kun je de snelheid waarmee een experiment wordt gesimuleerd instellen maar ook tijdens een simulatie veranderen. Stap Je kunt gedetailleerd volgen hoe een experiment verloopt Een experiment wordt 1 keer uitgevoerd. Snel is bedoeld om veel data te maken.
Onderbreken/Doorgaan Met de spatiebalk kun je de simulatie ook onderbreken en hervatten
|