Steekproevenverdeling |
Top Previous Next |
Om informatie over een onbekende populatie te krijgen moet je steekproeven trekken. De data die je met aselecte steekproeven verzamelt zijn de gegevens om centrummaten en spreidingsmaten van de populatie te schatten. Die schattingen hebben een mate van onbetrouwbaarheid tengevolge van de toevalsvariatie in de steekproefdata. Die onbetrouwbaarheid kun je kleiner maken door grotere steekproeven te nemen. Maar in de praktijk betekent dat altijd ook een toename van de kosten. Deze module geeft inzicht in het proces van het trekken van steekproeven en de samenvatting van de resultaten van die steekproeven in de steekproevenverdeling. Je kunt het steekproefproces op verschillende manieren instellen en de animatie daarvan stapsgewijs of snel laten uitvoeren.
De populatie Je kunt uit verschillende soorten populaties kiezen. De verdelingsgrafiek en de kentallen van de populatie worden weergegeven. Er zijn zeven voorgedefinieerde verdelingen. Daarnaast kun je door slepen en vegen met de muis elke verdeling aan je eigen wensen aanpassen. Een ‘eigen’ verdeling kun je ook bewaren. De populaties normaal, scheef links, scheef rechts, exponentieel, tweetoppig, V-vorm en eigen kun je opvatten als populaties van meetgegevens. Daarnaast is er een verdeling met proporties. Denk bijvoorbeeld aan een populatie met mensen die voor of die tegen zijn. Deze verdeling is aangeduid met de kleuren rood en groen. Als je toevalsgetallen gebruikt worden bij proporties vaak de waarden 0 en 1 gekozen. Dat kan bijvoorbeeld in de module Random generator. Bij proporties gaat het om discrete waarden, daarom zien de verdelingen er anders uit. Als je een populatie met de muis verandert passen de kentallen zich automatisch aan.
De steekproef Omvang van de steekproef kun je instellen evenals het aantal steekproeven. Een stapsgewijze animatie laat zien hoe een steekproef tot stand komt (rode balletjes) en vervolgens hoe de “samenvatter” van die steekproef als één blauw balletje in de onderste grafiek verschijnt. Standaard is ingesteld op het gemiddelde. Maar je kunt bij de steekproevenverdeling ook andere kentallen selecteren zoals mediaan, standaarddeviatie etc. Een snelle simulatie geeft inzicht in de opbouw van de steekproevenverdeling.
De steekproevenverdeling De steekproevenverdeling laat de verdeling van een kental van alle steekproeven zien. Je kunt zowel centrum als spreidingsmaten selecteren. Standaard is ingesteld op het gemiddelde en bij proporties op de proportie groen De theoretische steekproevenverdeling is een limietverdeling, maar deze wordt al snel duidelijk met een redelijk aantal simulaties. Verrassend is om te zien dat de steekproevenverdeling van het gemiddelde een normale verdeling wordt hoe vreemd de populatieverdeling er ook uitziet. Bij een proportie-verdeling zie je dat de steekproevenverdeling een binomiale verdeling wordt. Je kunt het resultaat vergelijken in de rubriek Verdelingen > Binomiale verdeling.
Centrum en Spreiding Rechts boven kun je gemiddelde, mediaan en enkele spreidingsintervallen laten zien. Daarmee kun je deze maten bij populatie en steekproef volgen gedurende de simulaties. Bij de steekproevenverdeling moet deze optie met enig beleid worden gehanteerd.
Andere steekproef simulaties Deze simulatie demonstreert de eigenschappen van steekproevenverdelingen. In VUstat zijn meer modules om steekproeven te trekken uit populaties die je zelf samenstelt. Zie hiervoor de in de rubriek Simulaties: - Ballenbak - Random generator |